Het doel van het kennisplatform is om alle organisaties die werkzaam zijn op het gebied van dove mensen in Nederland de mogelijkheid te bieden om kennis uit te wisselen en samenwerking te zoeken.
Bij de start van het Nederlands Dovenarchief zijn er twee organisaties die hun materialen ter beschikking stellen: de werkgroep CED van Dovenschap en Koninklijke Kentalis. We verwelkomen graag meer organisaties. Daarbij denken we aan belangenorganisaties en verenigingen van doven, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en opleidingsinstituten. De waarde van het Nederlands Dovenarchief wordt groter naarmate er meer organisaties meedoen en een digitale kopie van hun materialen ter beschikking stellen.
Wat houdt aansluiting bij het kennisplatform in? Organisaties die materialen hebben die te maken hebben met dovengeschiedenis kunnen die materialen op digitale wijze beschikbaar stellen aan het Nederlands Dovenarchief. Het gaat om digitale kopieën van die materialen. De organisaties behouden de originele bestanden. De kopieën worden geplaatst in de database van het Nederlands Dovenarchief. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de materialen behouden blijven. Een ander belangrijk voordeel is dat de materialen vanaf verschillende plekken toegankelijk worden. Namelijk vanaf de website van het Nederlands Dovenarchief, en vanaf de landelijke website Archieven.nl waar archiefmateriaal van 90 verschillende instellingen doorzocht kan worden.
Wij komen graag in contact met geïnteresseerde organisaties. Ons mailadres is info@dovengeschiedenis.nl