Cultureel Erfgoed Doven (CED) is een werkgroep van Dovenschap, de landelijke belangenorganisatie van doven en/of gebarentaalgebruikers.
Tot 1950 organiseerden dove mensen zich vooral in gezelligheidsverenigingen, ieder binnen hun eigen zuil. Er waren openbare, katholieke en protestantse dovenverenigingen. De geschiedenis van de algemene landelijke dovenorganisaties die zich richten op de belangen van dove mensen in Nederland is in 1955 begonnen. De werkgroep CED is in 2015 opgericht en houdt zich sindsdien bezig met het verzamelen en categoriseren van materialen die betrekking hebben op de geschiedenis van de Nederlandse dovengemeenschap.
Koninklijke Kentalis is een landelijke organisatie die zorg en onderwijs biedt aan iedereen die doof of slechthorend is, communicatief meervoudig beperkt is, doofblind is of een taalontwikkelingsstoornis heeft.
De oudste rechtsvoorganger van Kentalis is het eerste doveninstituut in Nederland: het H.D. Guyot Instituut voor onderwijs aan doven, opgericht in Groningen in 1790. De geschiedenis van het onderwijs en de zorg aan doven in Nederland beslaat dus al meer dan twee eeuwen. In 2019 is binnen Kentalis een werkgroep opgezet die historische materialen die betrekking hebben op de geschiedenis van onderwijs en zorg aan dove mensen verzamelt, ordent en opslaat.
Komt uw organisatie hier ook te staan? We komen graag met u in contact via info@dovengeschiedenis.nl