Pilotfase NDA |
2024 - 2026
In de pilotfase wordt het Nederlands Dovenarchief gebouwd, dat vervolgens gekoppeld wordt aan de overkoepelende website Archieven.nl. Het systeem dat we hiervoor gebruiken is MAIS-Flexis, het archief- en collectiebeheersysteem dat door het Nationaal Archief gekozen is als collectiebeheersysteem. Daarnaast wordt in de pilotfase de website van het NDA gebouwd en verder ontwikkeld. Via de website kan gezocht worden in het archief van het NDA en in alle archieven die opgenomen zijn in Archieven.nl.
De eerste collecties in het Nederlands Dovenarchief zijn het tijdschrift Woord & Gebaar en de videokrant van de stichting Nederlandse Dovenorganisaties (NEDO). Deze archiefcollecties van het NDA zijn belangrijk voor sociaalwetenschappelijk onderzoek en linguïstisch onderzoek.
Woord & Gebaar is een bestaand tijdschrift dat sinds 1981 wordt uitgegeven. Van 1981 tot 1992 werd het uitgegeven door de Stichting Nederlandse Dovenraad, een landelijke belangenorganisatie van doven. Van 1992 tot 1994 werd het uitgegeven door de stichting DoCom, een werkgelegenheidsproject. Sinds 1995 wordt het uitgegeven door de stichting Woord & Gebaar. Het tijdschrift Woord & Gebaar behandelt onderwerpen op allerlei gebieden: sport, religie, arbeid, politiek, onderwijs, zorg, cultuur, taal. De jaren 1980 waren het begin van de emancipatie van dove mensen in Nederland en de meer dan 40 jaargangen van Woord & Gebaar laten goed zien welke historische ontwikkelingen er plaatsvonden tijdens die emancipatie: de onderwerpen die besproken werden, de verschillende meningen over die onderwerpen, de woorden die men gebruikte, de personen die een rol speelden.
De videokrant van de stichting Nederlandse Dovenorganisaties (NEDO), de rechtsvoorganger van het huidige Dovenschap, bestrijkt de periode 1996 tot 1999. Het is een visueel tijdschrift dat in de Nederlandse Gebarentaal (NGT) allerlei onderwerpen behandelt op het gebied van bijvoorbeeld politiek, welzijn en sport. Ook hier geldt dat de inhoud laat zien welke historische ontwikkelingen er zijn in de emancipatie van dove mensen in Nederland. Ook taalkundig is deze videokrant interessant, om te bestuderen hoe de NGT zich in de loop van de tijd ontwikkeld heeft.
In latere fasen van het project zullen meerdere collecties toegevoegd worden, zoals jaarverslagen en bestuursstukken van dovenorganisaties en doveninstituten.